Sneltoets om direct de opmaak en lettertype in te kunnen stellen

sneltoets Ctrl+Shift+FIk heb al eerder aandacht besteed aan de sneltoets om de celeigenschappen in te kunnen stellen (zie Ctrl+1). Met de toetsencombinatie Ctrl+Shift+F werkt deze nog iets lekkerder als je alleen iets met het tekstformat (de eigenschappen van de tekst zelf) wil doen. Je komt namelijk direct op het tabblad ‘Lettertype’ van het popup venster ‘Celeigenschappen’ terecht als je Ctrl+Shift+F tegelijk toetst.

Zo kan je het lettertype, de grootte, de kleur of de tekenstijl (bijvoorbeeld cursief of vet) instellen. En de effecten (bijvoorbeeld doorhalen of ‘superscript’ (de ‘e’ in 1e bijvoorbeeld).

Aandachtspunten:

Dit soort sneltoetsen is vooral fijn in gebruik als je dezelfde optie op het lint niet actief hebt staan. Je hebt bijvoorbeeld tabblad ‘Formules’ open staan omdat je daar iets van nodig had. Wil je dan via het lint het lettertype instellen, dan moet je eerst naar tabblad ‘Start’ en kan je vervolgens de opties gebruiken. In zo’n geval werkt de sneltoets Ctrl+Shift+F sneller, makkelijker. Zeker als je direct op het juiste tabblad terecht komt!

Als je overigens deze sneltoets 1x hebt gebruikt kan je daarna met de sneltoets Ctrl+1 ook hetzelfde tabblad openen. Excel ‘onthoudt’ het laatst geopende tabblad van het popup venster namelijk.

Onthouden:

De ‘F’ in de combinatie Ctrl+Shift+F komt in dit geval van het Engelse ‘Font’ (lettertype) en mogelijk dat je het daarmee kan onthouden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *