Sneltoets om data invoer te vergemakkelijken

sneltoets ctrl+DDeze sneltoets is heel fijn in gebruik als je veel data moet inkloppen, waarbij bepaalde cellen onder elkaar dezelfde inhoud hebben. Bijvoorbeeld een adressenbestand waar de Woonplaats in een kolom staat en er veel mensen uit dezelfde woonplaats moet worden ingevoerd.

Maar de toetscombinatie werkt ook prima om formules van een bovenliggende cel in te voeren!

De werking is eenvoudig. In ons voorbeeld staat in cel B25 de woonplaats ‘Duivendrecht’ ingevoerd. Dit moet ook in de cel eronder (cel B26) worden ingevoerd. Selecteer B26 (‘ga in die cel staan’). Toets vervolgens Ctrl+D en de waarde (en opmaak!) uit B25 wordt overgenomen.

Aandachtspunten:

Deze sneltoets werkt alleen met de direct bovenstaande cel en dus niet met een serie van bovenstaande cellen. Als voorbeeld: als in B23:B26 inhoud staat, kan deze inhoud niet met de Ctrl+D naar B27:B30 worden gezet (je zal die dan gewoon moeten kopiëren en plakken).

De sneltoets werkt wel met een selectie van cellen. Dat kan zijn 'los' (cellen die met Ctrl toets ingeduwd geselecteerd zijn), mits er data in de cellen erboven staat. Of in een rij (bijvoorbeeld in B25:E25 staat informatie, als dan B26:E26 is geselecteerd kan je met Ctrl+D de inhoud van B25:E25 invoeren).

De celopmaak wordt ook gekopieerd naar de onderliggende cel(len).

Formules worden aangepast als ze relatief verwijzen, bij absolute verwijzingen blijven deze absolute verwijzingen bestaan. Formules worden dus ook gekopieerd op deze manier!

Onthouden:

Tja, dit is weer zo’n sneltoets die geen aanknopingspunt heeft om te onthouden. Is ‘Doorvoeren’ of 'Doordrukken' een reminder die helpt?

2 thoughts on “Sneltoets Ctrl+D

  1. Ik denk dat de reminder is: “Down”. Het blijft toch een Engelstalig product 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *