Sneltoets om cellen, rijen of kolommen te verwijderen

sneltoets ctrl+min v1Dit is zo’n heerlijke sneltoets die je snel laat vergeten hoe je deze handelingen met de muis ook alweer deed! Selecteer een of meer rijen, of een of meer kolommen, of een of meer cellen. Toets de sneltoets Ctrl+- en deze worden verwijderd. Dit alternatief werkt in veel gevallen makkelijker en beter dan het selecteren met muis en dan rechtermuisknop gebruiken.

Aandachtspunten:

Als het verwijderen geen directe gevolgen heeft voor de structuur van de data zal dit direct gebeuren. sneltoets ctrl+min popup venster verwijderen optiesIn alle andere gevallen verschijnt het popup venster ‘Verwijderen’. Hierin kan je aangeven wat er met de data moet gebeuren die beïnvloed wordt als het verwijderen wordt uitgevoerd. Excel 'denkt hierbij met je mee'. Als er data onder de te verwijderen cel staat is het voorstel 'Cellen naar boven verplaatsen' actief. Als er alleen data rechts van de te verwijderen cel staat juist de keuze 'Cellen naar links verplaatsen'. 

Ook zie je hier een mooi alternatief als je toch een hele rij wilt verwijderen: 'Hele rij'. Dit werkt ook als je 1 cel selecteert. Toets op Ctrl+- en en geef vervolgens in dit popup scherm op dat je de hele rij wilt verwijderen. Dezelfde mogelijkheid bestaat voor het verwijderen van de kolom waar de cel in staat. En als je cellen in verschillende rijen hebt geselecteerd idem dito!

sneltoets ctrl+min v2De sneltoets Ctrl+- kan je intoetsen op het numerieke eiland (de ‘mintoets’ rechtsboven de 9). Maar ook met het minteken op de bovenste rij van het toetsenbord (de rij met cijfers, rechts naast de 0).

Onthouden:

Als je eenmaal weet dat ‘ie bestaat dan onthoud je deze sneltoets makkelijk: het minnetje staat immers voor ‘minder’ of ‘verwijderen’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *