Sneltoets om tussen tabbladen te manoeuvreren

sneltoets Ctrl+PageUpDeze sneltoets is fijn als je een Excelbestand hebt met meerdere tabbladen en je vaak door die tabbladen moet manoeuvreren.

Hoe werkt het?

sneltoets Ctrl+PageDownStel je hebt vier tabbladen: Blad1, Blad2, Blad3 en Blad4. En op die bladen staan gegevens die je moet nagaan of aanvullen bijvoorbeeld.

Als je op Blad1 werkt kan je natuurlijk met de muis op het tabje van Blad2 onderin het scherm klikken. Je voert dan de volgende stappen uit: Handen van het toetsenbord, muis pakken, met muis naar tabje gaan, klikken, met muis naar juiste cel gaan, handen weer aan het toetsenbord voor de invoer.

Dat kan makkelijker! Met Ctrl+PageDown ga je van Blad1 naar Blad2. Als je al op Blad2 iets gedaan hebt, is de cel actief waar je het laatst geweest bent! Je kan dus direct verder werken.

Weer terug naar Blad1? Dan Ctrl+PageUp gebruiken!

Aandachtspunten:

De richting die Ctrl+PageDown volgt is ‘naar tabblad rechts van huidige tabblad’ en zo verder door. Met Ctrl+PageUp dus juist naar het tabblad links en zo verder door.

Dit stopt als je op het meest linkse of meest rechtse tabblad bent beland (hij gaat niet van Blad4 naar Blad1 bijvoorbeeld als je weer Ctrl+PageDown toetst).

Shift toets niet gebruikenLet op dat je alleen de Ctrl toets bij de PageUp of PageDown toets gebruikt en niet per ongeluk ook de Shift toets. Wanneer je de Shift toets erbij gebruikt (dus: Ctrl+Shift+PageDown bijvoorbeeld op Blad1), dan ga je wel naar Blad2. Maar je selecteert in één keer beide bladen! Dat betekent dat een invoer in een cel op Blad2 ook in diezelfde cel in Blad1 terecht komt. Dat is meestal niet de bedoeling.

Je kan voor deze toetscombinatie de genoemde ‘losse’ toetsen gebruiken, maar ook de toetsen op het numerieke eiland van je toetsenbord. Dat laatste alleen als je de NumLock-toets hebt uitstaan!

Leuk ‘weetje’:

In Microsoft Word werken deze toetsen ook! Dan ga je een pagina naar beneden (Ctrl+PageDown) of een pagina naar boven (met Ctrl+PageUp).

Onthouden:

Eerlijk gezegd heb ik altijd wat moeite om deze sneltoetsen te onthouden. Als je er een tijdje niet mee hebt gewerkt dan ga je ongemerkt toch met de muis manoeuvreren tussen de tabbladen. Tot je na een tijdje weer bedenkt dat dat vaak niet handig werkt.

Ja en dan met de PageDown ga je ‘naar beneden’ (onderliggende tabblad) en met de PageUp ‘naar boven’ (bovenliggende tabblad). Misschien dat je het daarmee kan onthouden. Probeer de werking eens uit en kijk of het je ligt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *