Sneltoets om datum en tijd op te nemen in je werkblad

sneltoets ctrl-punt-kommaEr zijn van die sneltoetsen (en deze hoort daarbij) waarvan je het nut niet zo snel inziet. Zo vaak gebruik je datum toch niet? En de tijd al helemaal niet. Dan is dit dus een sneltoets voor de fijnproevers. Weet dat deze bestaat en als je 'm dan nodig hebt, omdat je nou net een werkblad hebt waarbij je regelmatig iets met een datum moet doen, dan weet je 'm te vinden!

Gebruik:

De cursor staat in een cel in een kolom waarvan de cellen al een bepaald datumformaat hebben gekregen. Toets vervolgens Ctrl+; en dan verschijnt de systeemdatum van je computer als datum in beeld in de standaard opmaak. Als je nu een Enter geeft wordt dit omgezet naar de opmaak van de kolom (als deze anders is).

Nog mooier is het als je een zinnetje typt en daarin de datum nodig hebt. Ook dan kan je met sneltoets Ctrl+; deze invoegen in de standaard opmaak en gewoon doortypen. sneltoets shift-ctrl-punt-kommaMet Ctrl+: (oftewel Shift+Ctrl+;) komt op vergelijkbare manier de tijd in je werkblad te staan.

Aandachtspunt:

De datum wordt in het format dat in de cel actief is weergegeven en in het standaard format als je het in een regel tekst opneemt. De datum (en tijd) worden als tekst weergegeven en veranderen dus niet mee als je morgen het bestand opent (hetgeen veelal ook precies de gewenste werking is overigens).

Als je zowel datum als de tijd nodig hebt dan kan je beide combinaties na elkaar gebruiken!

Onthouden:

Dit is zo’n sneltoets waarvan het goed is dat je weet dat ‘ie er is. Je gaat ‘m niet apart onthouden en een ezelsbruggetje hiervoor heb ik ook nog niet te pakken. Een aanwijzing: ik schrijf de tijdsaanduiding altijd met een dubbele punt tussen de uren en minuten. Daarmee kan je de sneltoets misschien toch onthouden? Als je ‘m nodig hebt gewoon hier weer even kijken welke toetscombinatie het ook alweer was.......

Uitgebreide versie over Ctrl+; en Ctrl+:

Button naar link

Klik op bovenstaande button om naar de uitgebreide versie van deze sneltoets over te schakelen

Download Button

Klik op bovenstaande button om de uitgebreide versie van Ctrl+; te downloaden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *