Sneltoets om cel in één keer valuta opmaak te geven

sneltoets Ctrl+$Wat is dit voor een sneltoets?

Er zijn veel sneltoetsen beschikbaar om de opmaak van een cel of groep cellen in te stellen. Logisch want er zijn veel verschillende soorten instellingen. Je kan altijd het menu ‘Celeigenschappen’ gebruiken (zie hier bijvoorbeeld het item over Ctrl+1) of erheen gaan via het lint en tabblad start, secties Lettertype, Uitlijning of Getal. Maar een sneltoets die in één keer een instelling plaatst is dan op zijn tijd wel zo handi

Werking:

sneltoets Ctrl+Shift+4Selecteer de cel of groep cellen die een ‘valuta opmaak’ moeten hebben (Euroteken € en twee cijfers achter de komma). Toets Ctrl+$ (dus feitelijk Ctrl+Shift+4). Klaar! Er is geen Enter of andere bevestiging nodig.

Aandachtspunten:

Voor getallen boven de duizend plaatst deze sneltoets ook meteen het scheidingsteken voor duizendtallen (de punt).

sneltoets Ctrl+$ verschillende opmaakvormen valuta en financieelLet op: deze opmaak (valuta) is anders dan de financiële opmaak! (euroteken staat direct voor getal, onafhankelijk van de grootte van het getal, waar bij de financiële opmaak het euroteken aan het begin van de cel komt te staan, ongeacht grootte van het getal). Zie bijgaand schermvoorbeeld, links zonder opmaak (de opmaak 'standaard'), midden Valuta en rechts financieel.

Let op dat de geselecteerde cellen geselecteerd blijven na het toetsen van deze sneltoets. Dat betekent dat als je direct erna iets gaat invoeren dit in de eerste of laatst geselecteerde cel (afhankelijk van soort selectie die je gemaakt hebt) gaat plaatsvinden. Eerst dus met muis of pijltjestoetsen naar de nieuwe gewenste cel gaan.

De officiële naam voor deze opmaak is ‘Valuta’ en je komt deze dan ook tegen op het tabblad Start van het lint (onderdeel ‘Getal’).

Een eerdere celindeling in deze cel wordt verwijderd (dus bijvoorbeeld ‘datum’ opmaak wordt ‘valuta’. Maar opmaakkenmerken als ‘vet’ of 'italic' en ‘onderstreept’ blijven gewoon staan.

Onthouden:

sneltoets Ctril+€Dollar is een financiële valuta en daarmee kan je wellicht deze (inderdaad minder gebruikte indeling) onthouden, ookal zet 'ie het bij ons standaard in € erbij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *