Sneltoets Ctrl+1 uitgebreide versie

Ctrl+1 is de sneltoets naar Celeigenschappen.Sneltoets Ctrl+1

Selecteer een cel, houd de Ctrl-toets ingedrukt en toets cijfer 1 op de bovenste rij van het toetsenbord tegelijk erbij. Ctrl ingeduwd houden, en niet de 1 van het cijferpaneel nemen maar die op de bovenste rij van je toetsenbord.

Het popupmenu Celeigenschappen verschijnt, popupmenu celeigenschappenstandaard op tabblad Getal.

De keuzes die je vervolgens op een of meerdere van deze tabbladen maakt, worden in de geselecteerde cel doorgevoerd.

Meerdere cellen in één keer opmaken

Meerdere cellen opmaken

Afhankelijk van je werkwijze en de data die je aan het invoeren bent kan je een bepaalde opmaak direct voor verschillende cellen doorvoeren.

In zijn algemeenheid is het zo dat als je meerdere cellen selecteert en je daarop een keuze toepast (bijvoorbeeld met Ctrl+1 en dan een bepaalde instelling), deze keuze voor alle geselecteerde cellen wordt uitgevoerd.

Selecteren van cellen:

Klik met de linkermuisknop in de eerste gewenste cel en beweeg met de muisknop nog ingeduwd naar beneden. Er verschijnt een groen kadertje om de geselecteerde cel en bij het naar beneden gaan worden de overige geselecteerde cellen wat donkerder (de eerste geselecteerde cel blijft licht van kleur). Bijvoorbeeld een selectie van B2:B10 ziet er als volgt uit

Dit kan ook met cellen naast elkaar (B11:E11)

Of een ‘blok’ van cellen (B2:E10)

ctrl-1-selectie-b2-b10In B2 gestart en vervolgens met Ctrl-toets ingeduwd naar beneden bewogen tot en met B10

 

 

ctrl-1-selectie-b11-e11B11 gestart en naar rechts gegaan tot en met E11

 

 

 

ctrl-1-selectie-b2-e10B2 gestart en naar rechts en beneden gegaan tot en met E10

Losstaande cellen selecteren: Wil je een aantal van elkaar losstaande cellen dezelfde celeigenschappen meegeven, selecteer dan de eerste cel, houd de Ctrl-toets ingeduwd en ‘klik’ de overige cellen er telkens bij. In hiernaast staand voorbeeld zijn de losstaande cellen B2, C3, D4, E5, D6, C7 en B8 op deze wijze geselecteerd. In tegenstelling tot de wijze van weergeven bij het meebewegen in de eerste twee voorbeelden, worden bij het ‘klikken’ de cellen donker weergegeven en is juist de laatst geselecteerde cel (in dit voorbeeld B8) licht weergegeven.

ctrl-1-selectie-losse-cellende van elkaar losstaande cellen B2, C3, D4, E5, D6, C7 en B8 zijn geselecteerd

Werkwijze:

Maak de instelling op het gewenste tabblad van de Celeigenschappen, of op meerdere tabbladen achter elkaar (eerst 'Getal' bijvoorbeeld, vervolgens 'Rand' en wellicht nog een aangepast 'Lettertype'?). Bevestig vervolgens met de OK knop van het popup-menu. De selectie blijft dan nog actief, waardoor je eventueel andere eigenschappen of input op dezelfde geselecteerde cellen kan doorvoeren. Weetjes: Ctrl+1 opent het popup menu Celeigenschappen op hetzelfde tabblad (van het popup-menu) dat je het laatst hebt gebruikt en bij de eerste keer als je Excel hebt geopend op het 1e tabblad: Getal. Er is een andere sneltoets beschikbaar om meteen naar tabblad Lettertype van de Celeigenschappen te gaan: Ctrl+Shift+F (zie ook het item daarover). Een soort ´speedy sneltoets´ dus. Meer over Celeigenschappen In een andere serie behandel ik de mogelijkheden van alle tabbladen van de Celeigenschappen.

Waarom deze sneltoets gebruiken?

In zijn algemeenheid is het werken met de muis omslachtig waar er zoveel menu’s en mogelijkheden zijn in Excel. Je moet vaak naar een ander tabblad, daar naar een onderdeel toe en dan een keuze maken. Met een sneltoets benader je diezelfde keuze in één keer, ongeacht welke tab je op het lint open hebt staan.

Zeker als je in een werkblad al een tijdje bezig bent en daardoor waarschijnlijk op een ander tabblad werkt (vaak ‘Gegevens’ of ‘Formules’) werkt deze sneltoets prettig.

Ook is het prettiger als je data aan het invoeren bent met beide handen aan het toetsenbord. Je hoeft dan niet eerst naar de muis te grijpen, ofschoon een vervolgkeuze vaak wel met de muis gemaakt moet worden.

Alternatieven:

Het menu 'Celeigenschappen' is op meerdere manieren naar voren te halen. 1. Via het Lint: Op tabblad 'Start' zie je een paar van de tabbladen van het menu 'Celeigenschappen': 'Lettertype', 'Uitlijning' en 'Getal'. ctrl-1-tabbladen-op-het-lint-1   Ook de tabbladen ‘Rand’ en ‘Opvulling’ zijn door middel van knoppen hier direct toegankelijk gemaakt, wat soms prettiger werkt dan via het popup-menu Celeigenschappen. ctrl-1-tabbladen-op-het-lint-2 Het tabblad ‘Bescherming’ is niet via het lint rechtstreeks toegankelijk. En omdat Excel het tabblad 'Start' standaard als eerste presenteert bij starten van het programma en je meestal begint met het indelen van je nieuwe werkblad is dit een logische optie. 2. Via het snelmenu Als je met je rechtermuisknop klikt als je op een cel of selectie van cellen staat, en dan voor 'Celeigenschappen' in het onderste blok kiest kom je ook direct in het popup-menu Celeigenschappen. Dat is wellicht nog makkelijker dan de sneltoets te gebruiken?

Aandachtspunten:

De eerste keer dat je het menu 'Celeigenschappen' op een van bovenstaande manieren start in een net geopend werkblad duurt het iets langer voordat het menu verschijnt. Dit is ongeacht de manier waarop je het menu opent. Kennelijk moeten er bepaalde zaken eerst worden ingesteld of vastgelegd. Als je Excel open houdt, is het popup-menu bij elke volgende keer wel snel open (op het tabblad dat je het laatst hebt gebruikt!). Als je via het Lint, tabblad Start een cel een opvulkleur geeft (knop ‘emmertje’), dan wordt de laatste opvulkleur daar ‘onthouden’. ctrl-1-knop-emmertje-aanduiding Als je via het popup-menu Celeigenschappen de opvulkleur instelt zal die niet op deze plek (Lint, Start, Emmertje) worden onthouden.

Onthouden:

Sneltoetsen zijn de combinatietoetsen waarbij je altijd Alt of Ctrl gebruikt in combinatie met een 'gewone' toets. Het popup-menu Celeigenschappen is een van de eerste dingen die je nodig hebt om de opmaak van een cel of bepaalde attributen in te stellen. Vandaar de '1' (althans zo heb ik het onthouden).

Sneltoets Ctrl+1En de Ctrl-toets? Ach je weet inmiddels dat computers wat speciale toetsen hebben en we starten met Ctrl toetsen in deze serie.

Download Alles over Ctrl+1

Er is een bestand in PDF formaat beschikbaar met 'Alles' over Ctrl+1.

Je kan deze informatie gratis downloaden!

Download Button